Najczęściej problem zaparć nie jest spowodowany ciężką chorobą. Przyczyną może być stres lub nieprawidłowa dieta. Czasem wystarczy zmienić codzienne nawyki żywieniowe, a poprawa nastąpi w krótkim czasie.
Większość przypadków zaparć jest spowodowane złą dietą, brakiem uporządkowanego trybu życia. Czasem są efektem dużego stresu. Zanim jednak można stwierdzić, że jest to wina stylu życia, warto zrobić odpowiednie badania. Zaparcia towarzyszą chorobom hormonalnym, chorobom jelita grubego lub odbytu oraz są efektem nieprawidłowego działania układu nerwowo- mięśniowego. Choroby, które objawiają się m. in. przewlekłymi zaparciami, jest wiele. W przypadku uporczywych zaparć zalecane jest wykluczenie obecności tych chorób, wykonując badania diagnostyczne.
Zaparcia pojawiają się wtedy, gdy w diecie jest za mało błonnika, a za dużo tłuszczu, żywności przetworzonej, napojów gazowanych, słodyczy oraz alkoholu. Poza tym istotne jest, ile wody wypijamy w ciągu dnia. Zaleca się pić około 2-3 litry wody dziennie.
W przypadku sporadycznych zaparć zwykle sięgamy po produkty lecznicze dostępne w aptece np. Xenna extra, Dulcobis, Normosan. Produkty te wykazują działanie przeczyszczające, czyli ułatwiają wydalenie zalegających mas kałowych. Aby uniknąć zaparć w przyszłości, trzeba zmienić dotychczasowe nawyki żywieniowe. Głównymi produktami powinny być warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste. Doraźnie na zaparcia na pewno pomogą suszone śliwki, figi, buraki czy papryka. Aby poprawić perystaltykę jelit, wskazane jest spożywanie miodu, jogurtów, masła, oliwy z oliwek, siemienia lnianego, bulionów i ostro przyprawionych dań. Najlepiej wykluczyć produkty takie jak: białe pieczywo, biały ryż, kaszę mannę, banany, mąkę ziemniaczaną.
Poza dietą warto pamiętać o kilku zasadach. Po pierwsze nie wolno wstrzymywać wypróżnienia. Jelito grube jest najaktywniejsze rano, kiedy większość z nas nie ma czasu na dłuższą wizytę w toalecie. Niestety skutkuje to tym, że w dalszej części dnia wypróżnienie staje się problemem. Dlatego właśnie najlepiej ustalić rytm dnia w ten sposób, by wypróżnienie było każdego ranka. Oprócz tego ważne jest nie tylko, co jemy, ale również w jaki sposób. Posiłki powinny być zjadane powoli, po uprzednim dokładnym przeżuwaniu. Ważne jest także, aby jeść często, ale w małych ilościach, a w ciągu całego dnia małymi łykami pić wodę niegazowaną. Duży wpływ na perystaltykę jelit ma także aktywność fizyczna.