Kochasz gotować? Świetnie się składa! Przegląd najlepszych zestawów garnków do domowego użytku z pewnością ułatwi wybór tego idealnego kompletu. Cechy poszczególnych modeli są bardzo ważne, bo to właśnie od nich zależy, czy będą wygodne w użytkowaniu i trwałe na lata. Sprawdź, które zestawy garnków sprawdzą się idealnie w Twojej kuchni!
Kupując zestawy garnków, inwestujemy w produkty, które mają posłużyć wiele lat. W związku z tym trwałość i solidność gotowego kompletu będzie jedną z najważniejszych cech, którą należy się kierować przy wyborze idealnego modelu. Zestawy garnków różnią się między sobą przede wszystkim materiałem, a więc warto zapoznać się z ich specyfiką, aby wiedzieć, czego można się spodziewać po danym typie naczyń. Tylko dopasowując je do własnego stylu gotowania i indywidualnych potrzeb można zyskać pewność, że konkretny model garnków będzie w pełni trafnym wyborem.
Zestawy garnków występują w bardzo wielu wersjach, a więc kupujący może wybierać spośród naczyń wykończonych w różnorodnych materiałach, które często determinują ich ostateczny wygląd. Określając najważniejsze cechy najpopularniejszych modeli, można stwierdzić, czy wybrany komplet będzie spełniał nasze wymagania. Zestawy garnków, które najlepiej sprawdzą się w domu to:
Ze względu na swoje wyjątkowe właściwości, rodzaj takich garnków staje się coraz bardziej popularny. Naczynia te łączą w sobie materiał stali i aluminium, który wykończono wytrzymałą powłoką granitową. Dzięki niej są zdecydowanie trwalsze niż inne typy garnków. Granitowe modele są bardzo solidne, odporne na uszkodzenia i zarysowania. Można je używać na wszystkich typach kuchenek. Ponadto do ich produkcji nie używa się szkodliwych substancji, a możliwość przygotowywania składników na minimalnej ilości tłuszczu ułatwia gotowanie lekkich i pełnowartościowych potraw. Zestawy garnków granitowe będą więc idealnym wyborem dla osób, które często gotują i chcą wybrać komplet, który posłuży przez wiele lat.
Są jednym z najpopularniejszych modeli. Cechuje je trwałość i przystępność cenowa. Garnki ze stali nierdzewnej są odporne na różne uszkodzenia czy zarysowania. Nie ulegają odkształceniom oraz dobrze rozprowadzają ciepło po całym naczyniu. Nie są one dobrym wyborem dla osób, które są uczulone na nikiel. Warto również sięgać po garnki stalowe wyższej jakości, wyposażone w grube ścianki i potrójne dno, dzięki czemu łatwiej jest uniknąć przypalenia potrawy.
Są ponadczasowe i przyjazne dla zdrowia. Garnki emaliowane mają właściwości antybakteryjne, ich powłoka nie uwalnia szkodliwych substancji, dlatego jest bezpieczna zarówno dla dzieci, jak i alergików. Przygotowane w nich potrawy nie zmieniają smaku ani zapachu. Do zalet garnków emaliowanych można zaliczyć różnorodny, często dekoracyjny wygląd. Z drugiej strony wymagają one użycia nieostrych przyborów kuchennych. W razie pojawienia się odprysku na powłoce emaliowanej garnek trzeba wymienić na nowy.
Garnki żeliwne należą do najtrwalszych naczyń. Odpowiednio użytkowane i konserwowane doskonale spełniają swoją funkcję przez długie lata. Są one wykonane ze stopu żelaza i węgla, dzięki czemu wyróżniają się bardzo mocną i solidną konstrukcją. Garnki żeliwne doskonale przewodzą ciepło, dlatego mogą być używane również w piekarniku. Choć ich powłoka powoli się nagrzewa, długo utrzymuje wysoką temperaturę. Posiadając takie garnki, należy po każdym ich użyciu wytrzeć je do sucha i pokryć olejem w celu zabezpieczenia żeliwnej powierzchni.
Garnki te pokryte są tzw. powłoką teflonową non-stick, która ma zabezpieczać potrawy przed przywieraniem. Dzięki niej można przygotowywać składniki na minimalnej ilości tłuszczu, co ułatwia gotowanie zdrowych i lekkich dań. Warto pamiętać, aby wybierać garnki z grubą powłoką nieprzywierającą, ponieważ cienką warstwę można szybko uszkodzić, a wtedy naczynie trzeba wymienić na nowe.
Są bardzo praktyczne, choć nie tak solidne, jak modele żeliwne czy granitowe. Do zalet garnków ceramicznych można zaliczyć brak szkodliwych substancji, dzięki czemu ich użytkowanie jest całkowicie bezpieczne, nie wpływa również na smak czy zapach potraw. Powłoka długo utrzymuje ciepło, a same naczynia dostępne są w wielu wersjach kolorystycznych. Używając garnków ceramicznych, do mieszania należy wybierać nieostre narzędzia kuchenne.