Niektórzy uważają, że siemię lniane powinny spożywać osoby, które mają chory żołądek lub jelita. Nic bardziej mylnego. Owszem nasiona lnu mają pozytywny wpływ na układ pokarmowy, jednak ma jeszcze wiele innych zalet, o których jeszcze kilka lat temu nie mieliśmy pojęcia.
Siemię lniane można gotować. Można zakupić je w aptece w postaci całych ziarenek, a także zmielone. Wystarczy zalać je wrzątkiem. Do naparu możemy dodać smalec, oliwę lub inny tłuszcz. Możemy również dodać odrobinę miodu lub cząstki owoców. Nie zmieni to szczególnie właściwości siemienia, a doda trochę smaku. Specjaliści twierdzą, że najwartościowszy jest napar z całych ziarenek lub zmielonych na chwilę przed spożyciem.
Siemię lniane pomaga zatrzymać biegunkę, jednak nie ma ono właściwości zapierających, jedynie lekko spowalnia i reguluje wzmożona perystaltykę jelit. Jeżeli spożyciu siemienia będzie towarzyszyć odpowiednie nawodnienie może pomóc także na zaparcia. Siemię lniane pozostawia na śluzówce delikatny film, który ochrania tkanki.
Siemię lniane można pić na suchy kaszel i ból gardła. Nawilża ono śluzówkę gardła, rozrzedza wydzielinę, dzięki czemu zmniejsza podrażnienia śluzówki dróg oddechowych przełyku. Dzięki tym właściwościom pomaga również przy refluksie.
Siemię lniane poprawia stan włosów, skóry i paznokci. Dieta bogata w nasiona lnu poprawia elastyczność skóry. Można je stosować również jako odżywkę do włosów. Przy nakładaniu trzeba uważać, żeby nie nałożyć ziarenek na włosy, gdyż potem ciężko będzie je wyczesać. Siemię doskonale sprawdzi się także jako maseczka na twarz i dłonie.
Siemię lniane działa przeciwzapalnie i przeciwmiażdżycowo. Jego regularne spożywanie chroni przed zawałem serca, a także łagodzi ból i przeciwdziała odwodnieniu przy biegunkach. Jak ze wszystkim również przy stosowaniu siemienia lnianego należy zachować umiar. Niektórzy twierdzą, że długotrwałe spożywanie siemienia powoduje powstanie alergii pokarmowej.